AzBaja.com, Home of the VW Baja Bug  
Toggle ContentToggle Content
Toggle Content AzBaja Site info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: strike77
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 3575

People Online:
Members: 0
Visitors: 47
Total: 47
Who Is Where:
 Visitors:
01: Baja Forums
02: Baja Forums
03: Event Calendar
04: AMAZON.com
05: Baja Forums
06: Event Calendar
07: Baja Forums
08: AMAZON.com
09: Baja Forums
10: AMAZON.com
11: AMAZON.com
12: Baja Forums
13: AMAZON.com
14: AMAZON.com
15: AMAZON.com
16: AMAZON.com
17: Baja Forums
18: AMAZON.com
19: Baja Forums
20: Event Calendar
21: My Account
22: Baja Forums
23: AMAZON.com
24: AMAZON.com
25: Baja Forums
26: Baja Forums
27: Baja Forums
28: AMAZON.com
29: My Account
30: AMAZON.com
31: Pictures
32: AMAZON.com
33: Baja Forums
34: Baja Forums
35: Event Calendar
36: Baja Forums
37: AMAZON.com
38: AMAZON.com
39: AMAZON.com
40: AMAZON.com
41: Baja Forums
42: AMAZON.com
43: AMAZON.com
44: AMAZON.com
45: AMAZON.com
46: Baja Forums
47: Home

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content GPS

Baja Forums -:- VW Volkswagen Bug, Baja, Bus, Sandrail and Thing -:- VW Volkswagen & Baja Bug General Discussion -:- wtf!?!?!? engine won't keep running
Amazon Store

wtf!?!?!? engine won't keep running
Bug, Baja, Thing and Buggies. Most every thing that will not fit any any other area. See list of other Forums for better topic placement...Volkswagen General Discussion
Users browsing this topic: None
Post new topic Reply to topic Printer Friendly Page
View previous topic :: View next topic
Author Message
nube_w_1970baja
Corporal
Corporal

nube_w_1970baja

Offline

Joined: Oct 27, 2007
Posts: 116
Location: tempe, az
Karma: 0

Post Post subject: wtf!?!?!? engine won't keep running
Posted: Sun Dec 23, 2007 05:34 AM
Reply with quote

so, far all your help has been great so far.

got the engine mounted up, valves adjusted (supposedly), all lines and electrical hooked up, spark plugs gapped and installed.
ready to go right?
kept trying to turn over, nothing.
had to jump it with my buddies truck.
would turn-over run for a second and then backfire out the carb: (
rechecked the valves. i had them adjusted to .004 inches and in the wrong sequence rather than .006
alright, so i went to go again and it runs really harsh.
sounds like a mild cam, where it studders on occassion...

so what i need to know is, why does it seem like the engine is only running on 2 cylinders and shakes violently?
with start up i need to give it gas, but as i let off, it slowly croaks out.
wtf?

anybody know what might be happening?

good times,
jeff


_________________
i usually create my own problems
Back to top
View user's profile
jamesr6168
Command Staff
Command Staff

jamesr6168

Offline

Joined: Feb 02, 2007
Posts: 2114
Location: The Great WHITE NORTH! Hibbing,Mn
Karma: +15

Post Post subject: Re: wtf!?!?!? engine won't keep running
Posted: Sun Dec 23, 2007 05:51 AM
Reply with quote

CHECK YOUR TIMING, POINTS?,PLUG WIRES ON RIGHT CYL?, WHAT TYPE OF CARB? CHECK YOU PLUG WIRES AND TIMING FIRST!!


_________________
... HAMMER IT TO FIT,,PAINT IT TO MATCH !!! A people that values its privileges above its principles ,Will soon lose both!
Back to top
View user's profile Skype
wazhier
Sergeant
Sergeant

wazhier

Offline

Joined: Jul 26, 2007
Posts: 292
Location: maricopa
Karma: 0

Post Post subject: Re: wtf!?!?!? engine won't keep running
Posted: Sun Dec 23, 2007 05:56 AM
Reply with quote

sounds like timing to me. def chek the plug wires.

Back to top
View user's profile Visit poster's website
BugZyla.com
1st SGT.
1st SGT.

BugZyla.com

Offline

Joined: Mar 20, 2006
Posts: 4377
Location: Mexicopa County, Barackistan
Karma: +35

Post Post subject: Re: wtf!?!?!? engine won't keep running
Posted: Sun Dec 23, 2007 03:32 PM
Reply with quote

For starters .004 is too tight on the valves. On a fresh motor I set them at .007 and then re adjust to .006 after running it a couple of days. Its better to have a valve a little loose than tight, a tight valve can cause a burnt valve. Your firing order is 1-4-3-2 clockwise on the distributor. The number one cylinder is the passenger side closest to the flywheel, and number 2 in on the same side. Number 3 is driver side closest to the flywheel and you should know where #4 is by the time you get this far :mrgreen:, but I agree with madman, it sounds like a timing issue, or plug wires in the wrong place.


_________________
Bugzyla Fabrication
480-444-2501
www.bugzyla.com


132 (O\!/O) VWs and counting since 1/2005

Hillary for PRISON 2016
Back to top
View user's profile Visit poster's website MSN Messenger
nube_w_1970baja
Corporal
Corporal

nube_w_1970baja

Offline

Joined: Oct 27, 2007
Posts: 116
Location: tempe, az
Karma: 0

Post Post subject: Re: wtf!?!?!? engine won't keep running
Posted: Sun Dec 23, 2007 09:14 PM
Reply with quote

all the wires are going to the right places, checked it like 8 times, even took all wires off to make sure...

how do i get to check the timing if i can't get the motor to run for more than a few seconds?

as for the correct sequence, which book is better to follow. i would think the BENTLEY manual for VW's over the HANES manual would work better.

as for timing, is it 7.5 before or after TDC?

any other ideas?


_________________
i usually create my own problems
Back to top
View user's profile
Mykul
Master SGT.
Master SGT.

Mykul

Offline

Joined: Mar 18, 2006
Posts: 2162
Location: San Tan Valley, AZ
Karma: +10

Post Post subject: Re: wtf!?!?!? engine won't keep running
Posted: Mon Dec 24, 2007 01:33 AM
Reply with quote

It's before and that's with a stock distributor. It's good enough to get you started. Turn it to 7degs before TDC and see where the rotor is. Don't panic if it's not on #1 cyl. rotate the cranck around one more time and see if it lines up with#1cyl. Many times the distibutor gear is not properly set when engines are rebuilt, causing you to get creatinve with the spark plug wires.

Back to top
View user's profile Send e-mail
BugZyla.com
1st SGT.
1st SGT.

BugZyla.com

Offline

Joined: Mar 20, 2006
Posts: 4377
Location: Mexicopa County, Barackistan
Karma: +35

Post Post subject: Re: wtf!?!?!? engine won't keep running
Posted: Mon Dec 24, 2007 02:45 AM
Reply with quote

Turn the motor over and line up the timing mark with TDC. Make sure both valves are closed on #1 cylinder. Pull the distibutor cap and line the cap up with where the rotor os pointing. It should fire at that point. Dont be afraid to leave the dizzy a little loose so you can turn it a little each way if it doesnt fire, but only turn it a tiny bit at a time.


_________________
Bugzyla Fabrication
480-444-2501
www.bugzyla.com


132 (O\!/O) VWs and counting since 1/2005

Hillary for PRISON 2016
Back to top
View user's profile Visit poster's website MSN Messenger
nube_w_1970baja
Corporal
Corporal

nube_w_1970baja

Offline

Joined: Oct 27, 2007
Posts: 116
Location: tempe, az
Karma: 0

Post Post subject: Re: wtf!?!?!? engine won't keep running
Posted: Wed Dec 26, 2007 12:38 AM
Reply with quote

got all valves adjusted to .007
started it up, ran a little better, adjusted the distributer.
still runs bad.
just noticed;
#1 and 2 exhaust pipes were pretty toast after revving it to keep it alive

#3 and 4 were almost completely cold???

pulled the plugs... #3 wet with gas and a little bit of color...
pulled the #4 and it was dry...

anybody know why this would be the only one that is dry?

good times,
jeff


_________________
i usually create my own problems
Back to top
View user's profile
Post new topic Reply to topic Printer Friendly Page

 Topics   Replies   Author   Views   Last Post 
Normal
No new posts VW Volkswagen & Baja Bug General Discussion Engine kit 0 andrewbaja 574 Engine kit
 Thu Mar 29, 2018 04:13 AM 
andrewbaja View latest post
No new posts VW Volkswagen & Baja Bug General Discussion Engine Work 5 ghs215 1117 Re: Engine Work
 Mon Jan 08, 2018 01:59 AM 
wideopenmotorsports View latest post
No new posts VW Volkswagen & Baja Bug General Discussion VW engine stand 2 ghs215 1732 Re: VW engine stand
 Thu Jun 01, 2017 10:28 PM 
Trevabooooy View latest post
No new posts VW Volkswagen & Baja Bug General Discussion i need some subaru engine assistance with my baja 1 Prayinmantis 1895 i need some subaru eng...
 Mon May 23, 2016 03:06 AM 
Dalton View latest post
No new posts New Members Running the wash 3 Mtp456 2569 Running the wash
 Mon Jan 26, 2015 04:12 AM 
Dalton View latest post
You cannot post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Toggle Content Picture Box

Toggle Content Great things to Buy

Toggle Content Other Sites

Toggle Content Parts - For your Car

If you see Errors please E-mail Eric (AT) AzBaja.com X XX XXX
azbaja.com Webutation

eXTReMe Tracker
XXXX
The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster. Any use, commercial or educational, requires written permission from the author.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy